Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 łyżek ziaren słonecznika
- 7 g suszonych drożdży
- 0,5 l ciepłej wody
- słonecznik do posypania chleba
Do większej miski przesiewamy dwa typy mąki, dodajemy sól i cukier. Dosypujemy słonecznik i suszone drożdże. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W razie konieczności keksówkę można wysmarować olejem i przesypać bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, a chleb ładnie wyrośnie to sygnał aby wstawić go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wykładamy chleb z formy i studzimy na kratce.
Przepis pochodzi ze strony www.gryzz.pl